Geçmişe Özlem: Retro Pazarlama
Son yıllarda sosyal medya platformlarının hayatımızı ve sosyal yaşamlarımızı büyük oranda değiştirmesi ve hala etkisinde olduğumuz pandemi süreci geçmişe özlem hissimizi arttıran sebeplerden oldu. İnsanların sosyal medya hesaplarında günlük yaşamları kadar eski ve mutlu zamanlarından fotoğrafları da paylaşmayı sevdiği bir gerçek. Hatta uzun zamandır Instagram’da severek kullanılan #ThrowbackThursday ya da #tbt etiketlerini görmeyen yoktur. Veya en yakın örnek olarak #20yearschallenge akımı. Hepimiz bu hafta yakınlarımızın geçmişe özlem dolu gönderilerini beğendik. Sosyal medyanın pazarlama alanı için uygun bir ortama dönüşmesiyle “geçmişe özlem” hissi tabii ki pazarlamacıların da dikkatini çekti. Bu yazımızda bir pazarlama türü olan retro pazarlama hakkında bir yazı hazırladık.
Retro Pazarlama Nedir?
Öncelikle, retro pazarlama kavramından ilk defa Stephen Brown bahsetmiştir. Stephen Brown retro pazarlamayı “Bir önceki tarihsel döneme ait ürün veya hizmetin canlanması veya yeniden başlatılmasıdır.” şeklinde tanımlamıştır. Retro pazarlama tüketicilerin çocukluk-gençlik dönemlerinden, eski alışkanlıklarından, geçmişte etkilendikleri bir şarkı veya filmden, özetle tüketicilerin hayatlarında iz bırakan şeylerden yararlanır. Retro pazarlama uygulamaları, geçmiş ve güzel günlere atıfta bulunması nedeniyle tüketicinin kendisini markaya daha yakın hissetmesini sağlamaktadır. Bu nedenlerden ötürü, bir markanın tüketicisiyle bağ kurmasını sağlayan en güzel yöntemlerden biri olduğu söylenmektedir.
Tüketicisiyle güçlü bağlar kurmak isteyen markalar, retro pazarlama adı altında geçmişi hatırlatan lezzetler, ambalajlar, görseller, sesler ve reklamlardan faydalanabiliyorlar. Bununla birlikle markalar, geçmişte sevilen ürünlerini yeniden üretme kararı alabiliyorlar. Eskiden güzel olan ürünleri yeniden üretme repro, yeni ile eskiyi birleştirme retro, nostaljiden başlayarak geliştirilmiş yeni ürünler ise repro-retro -diğer adıyla neo-nostalji– kategorisi altındadır. Müzik gruplarının nostaljiden esinlenilmiş yeni albümleri repro-retro kategorisine örnek olarak verilebilir.
Retro Pazarlama Örnekleri
Volkswagen- Vosvos
Volkswagen’in sevimli ve günümüzde nostaljik araba olarak tanımlanan “vosvos”larını yeniden üretmesi retro pazarlama örneklerindendir.