Dijital Pazarlama (Digital Marketing) Nedir?
Bu yazımda genel hatlarıyla dijital pazarlama nedir konusundan bahsetmek istiyorum. Ben bu yazıyı yazmaya başladığım dakikalarda 23 Aralık 2020 saat 22.30 worldometers verilerine göre şu anda dünyada 7,834,210,500 kişi yaşıyor, internet lives stats verilere göre bu kişilerin 4,774,972,847‘si internet kullanıcısı.
Bu verileri incelediğimizde internetin hayatımızda ne ölçüde var olduğunu görmemek elde değil, değil mi?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgisayar, tablet, elimizden düşürmediğimiz telefonlarla artık her şeye kolayca ulaşabiliyoruz, istediğimiz bir bilgiyi saniyeler içinde Googlelatarak bulabiliyoruz, istediğimiz yemeği evimize kadar sipariş edebiliyoruz, çevrimiçi market alışverişimizi yapabiliyoruz, işlerimizi, eğitimimizi internet yoluyla evimizden yapabiliyoruz. Teknoloji gelişince yaşam biçimimiz, alışveriş ve satın alma alışkanlıklarımız da değişti. Özellikle 2020 yılında pandemi sürecinde çevrimiçi olma oranı ve çevrimiçi alışveriş oranı daha da arttı.
Her şeyin çevrimiçi olmaya başladığı bir dünyada pazarlamanın sadece geleneksel yöntemlerle devam etmesi beklenemezdi değil mi? Dijital dünyada yapılan pazarlama çalışmalarına dijital pazarlama, çevrimiçi pazarlama, internet pazarlaması gibi bir çok isim verilmektedir.
Peki Dijital Pazarlama Nedir ?
Dijital pazarlama, bir işletmenin, markanın, kar amacı gütmeyen kuruluşların, kişilerin vb. dijital ortamdaki pazarlama sürecidir. Elektronik cihaz veya internet kullanarak yapılan tüm pazarlama faaliyetlerini kapsamaktadır. Dijital pazarlama sürecinde markalar müşterilerine ulaşmak, ürün ve hizmetlerini tanıtmak veya satmak için birçok yöntem kullanır; sosyal medya, e-mail pazarlaması, arama motoru pazarlaması (SEM) gibi.
Dijital pazarlama hem işletmelere hem de potansiyel müşterilere birçok avantaj sağlamaktadır. Örneğin; dijital pazarlama sayesinde İstanbul’da bulunan bir butik dijital pazarlama yöntemleriyle sadece İstanbul değil, Türkiye’nin her yerindeki hedef kitlesine ulaşarak satış yapabilme imkanı elde etmektedir. Google Ads’te ya da Facebook, Instagram’da vb. platformlarda saniyeler içinde istediğiniz bütçeyle reklam verebilirsiniz, isterseniz reklamı saniyeler içinde durdurabilirsiniz. Hedef kitlenizi oluşturabilir ve direkt hedefe yönelik reklam kampanyası hazırlayabilirsiniz. Müşterilerse ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlere hızlıca ulaşabilirler.