ROI – Yatırım Getirisi Nedir ve Nasıl Hesaplanır?
ROI yani Return on investment Türkçe karşılığıyla “Yatırım Getirisi” anlamına gelmektedir. Dijital pazarlamanın en önemli ve temel metriklerindendir ve yapılan yatırımın performansı ölçülmektedir.
Google Analytics gibi çok kullanılan zengin ve ücretsiz araçlar sayesinde kampanyalar hakkında istatiksel verilere ulaşabiliyoruz. Sosyal ağlardan gelen trafiği, ürün ya da hizmetlerin ne kadar ilgi gördüğünü analitik araçlar sayesinde analiz edebiliyoruz. Google Analytics ile ziyaretçilerin web sitesinde geçirdiği süreyi (average session duration) , hemen çıkma oranlarını (bounce rate), sayfa görüntüleme sayısı (pageviews), site içerisinde gezindiği sayfaları vb. birçok şeyi ölçebiliyoruz ve birçok bilgiye ulaşabiliyoruz. Elde ettiğimiz bu gibi verilerle çeşitli hesaplamalar yapmak ve geleceğe yönelik kararlar alırken bu verileri kullanmak mümkün. Bu hesaplamalardan en önemlisi de yatırım getirisinin hesaplanmasıdır.
Yatırım Getirisi (ROI) yapılan dijital pazarlama çalışması sonucunda elde edilen dönüşümün sonucudur. Kazanılan paranın, harcanan paraya olan yüzdelik oranını vermektedir. Bu hesaplama ile yaptığınız yatırımın geri dönüş oranını net rakamlarla görmüş olursunuz ve gelecek yatırımlar için planlamalar yapabilirsiniz.
ROI Nasıl Hesaplanır?
ROI, karın maliyete bölünmesi ile bulunan yüzdelik bir değerdir. Hesaplanması aşağıdaki görseldeki gibidir.
ROI Hesaplama Örneği;
Yatırım getirisinin hesaplanmasını daha iyi anlamak için gelin bir örnek üzerinde çalışalım. ROI; Karın maliyete bölümüyle hesaplanmaktadır, Değer 1’in ya da %100’ün üzerinde ise reklamın verimli olduğunu söyleyebiliriz.
Şirketinizin dijitaldeki varlığını arttırmak ve ürünlerinizi tanıtmak için sosyal medya ve arama motorlarında çeşitli reklamlar yaptığınızı ve reklamlar için yılda 5 bin lira yatırım yaptığınızı varsayalım. Yıl sonunda elde ettiğiniz kazancın 25 bin lira olduğunu düşünelim.
ROI =[ (25.000-5.000) / 5.000 ] x 100= 400
Hesapalamaya göre şirket %400 yatırım getirisi elde etmiş olur. Google’dan elde edilen veriler sonucunda hesaplanan yatırım getirisi verimli sonuçlar alınmasını sağlıyor.
Bir başka örnek üzerinden düşünelim; markanızın bir ürünü için reklam kampanyası yaptığınızı varsayalım. 50 TL kar ile sattığınız bu ürünün reklam harcaması 1500 TL olsun ve bu reklam sayesinde 100 tane ürün satışı gerçekleştirdiğinizi varsayalım. Bu senaryonun yatırım getirisi hesaplaması nasıl olur?